07.04.2024 – 12.05.2024 duo show D.D. Trans, Johan de Wit Visit

Het beeld van de kunstenaar die eerst moet vernietigen om dan pas te kunnen creëren krijgt bij de kunstenaar Ton van Kints (Den Haag, 1955) letterlijk gestalte. Zijn werk wordt getekend door de sporen van een werkwijze die je zowel destructief als constructief kan noemen. Van Kints verzaagt houten platen in eenvoudige, losse delen om vervolgens deze stukken als een zelfgeschapen puzzel weer tot één geheel samen te voegen. De complexiteit van het beeld wordt echter altijd weer getemperd door de leesbaarheid van de handeling. Zijn vaak cryptische titels verwijzen naar de gebeurtenis, die zich onder zijn handen heeft voltrokken.Het materiaal bepaalt voor een groot deel de verschijning het werk. Je ziet dat Ton van Kints respecteert hoe zijn materiaal zich gedraagt. Tegelijk onderwerpt hij het aan zijn eigen scenario. Hij spreekt over zijn werken alsof het om personages gaat, mede-acteurs. Deze worden wél door de kunstenaar geregisseerd. Het is passen, meten en herschikken.

Jan van Munster (1939) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam, later de Gerrit Rietveld Academie.

Zijn thema is energie; temperatuur, magnetisme, radioactiviteit en elektriciteit vormen het vertrekpunt voor vele werken waarmee hij het onzichtbare zichtbaar maakt. Zijn werk is te zien op tal van locaties in binnen- en buitenland en het is opgenomen in (inter)nationale collecties.

Jan van Munster is oprichter en bedenker van het concept van Stichting IK.

De Belgische kunstenaar D.D. Trans (1963) hoort tot de generatie kunstenaars zoals Honoré d’0, Wim Delvoye, Michel François en Ann Veronica Janssens. Hij debuteerde met een groepstentoonstelling die in 1990 in CC Gildhof in Tielt en werd samengesteld door Dirk Snauwaert. Al gauw werd hij opgepikt door de toonaangevende Richard Foncke Gallery in Gent. In 2005 gaf hij echter de brui aan zijn kunstenaarschap om in 2014 zijn come- back voor te bereiden.

Yumiko Yoneda ( Matsue, 1965) maakt beelden (sculpturen) en installaties. Haar werk heeft een herkenbare vorm. Ze zijn rond, wit of grijs, verstild en hebben een organisch volume dat van binnenuit gespannen lijkt te zijn. Het volume is het bepalende element van haar sculptuur. Yoneda creëert de vorm die voor haar waardevol is. De vormen die zij waardevol vindt zijn levendig, menselijk, organisch.

Van harte welkom
De tentoonstelling is van 8 januari t/m 5 februari te bezichtigen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12 - 17 uur en iedere zondag van 13 - 17 uur en op afspraak.