19.05.2024 – 23.06.2024 duo tentoonstelling Wido Blokland, Marian Bijlenga. Vernissage zondag 19 mei van 15 - 17.30 uur Visit

Geert Baas

In zijn werk brengt Geert Baas (1955) het schilderij, de geschilderde tekening en de foto of het gevonden materiaal zo helder en direct mogelijk bij elkaar. Niet door deze technieken te mengen, maar door presentatie als twee- of drieluik. Voor hem is dat de ideale vorm. Hij zoekt bij het samenstellen van zo’n gemengd werk naar het enig juiste moment waarop alles samenvalt. Toeval speelt daarbij een grote rol.

Een belangrijk onderdeel in zijn oeuvre is de lijntekening die met de tubemond rechtstreeks op het doek wordt aangebracht; dat kan een tag zijn of een teken dat een sterk kalligrafisch beeld oproept.

Hoe weet hij of twee onderdelen bij elkaar passen? Geert Baas: “Er moet spanning in de combinatie zitten, ik zoek naar een boeiende ‘juxtapositie’, een boeiend aaneen smeden van tegendelen. Als de spanning er is, is het klaar. Soms doe je er anderhalf jaar over, soms is het in drie seconden klaar.”
tentoonstelling Galerie Ramakers
atelier Geert Baas