19.05.2024 – 23.06.2024 duo tentoonstelling Wido Blokland, Marian Bijlenga. Vernissage zondag 19 mei van 15 - 17.30 uur Visit

Bob Bonies

Bob Bonies (1937) kan worden gezien als een opvolger van De Stijl-beweging. In zijn werk concentreert hij zich op de vraag hoever je kunt gaan met beperken en reduceren zonder dat dit ten koste gaat van de spanning in het beeld. Bonies beperkt zich tot beeldtaal en in kleurkeuze: hij gebruikt uitsluitend de primaire kleuren plus groen en wit.

In zijn schilderijen gebruikt Bonies kleur om richting te geven aan de ruimte: verticaal, horizontaal en diagonaal. Hij tracht synergie te bewerkstelligen tussen de driedimensionaliteit of de opbouw van zijn schilderij en de werkelijke ruimte waarin het bestaat. In dit opzicht beschouwt Bonies zichzelf als constructeur van de ruimte. Hij werkt voornamelijk met vierkanten en rechthoeken. Nieuwe schilderijen begint hij in zijn atelier en gaat daarbij volledig traditioneel te werk: linnen op een houten frame.

Bonies volgde zijn opleiding aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunst en de Koninklijke Academie van Den Haag, waar hij zich toelegde op beeldhouwen. Hij studeerde interieurvormgeving en design aan de Konstfackskolan in Stockholm. In 1966 had Bonies de ‘First one-person exhibition in het Stedelijk Museum, Amsterdam.’ In hetzelfde jaar nam hij deel aan de internationale tentoonstelling Forms of Colors met werk van Donald Judd, Ellsworth Kelly, Barnett Newmann en Frank Stella. Bonies werkte o.a. samen met choreograaf Hans van Manen, couturier Frans Molenaar en componist Simeon Ten Holt. Hij was directeur van de Vrije Academie Den Haag van 1988 tot 2001 en was medeoprichter van de Bond voor Beeldende Kunst Arbeiders (BBKA) in 1972.

Werk in collecties onder andere

Stedelijk Museum Amsterdam
Centraal Museum Utrecht
Boijmans van Beuningen Rotterdam 
Kunstmuseum Den Haag
Museum Voorlinden Wassenaar
Van Abbe museum Eindhoven
Museum de Lakenhal Leiden
Rijksmuseum Twenthe
Stedelijk Museum Schiedam
Groninger Museum
BNG Bank
Wilhelm Hack Museum Ludwigshafen
Museum am Dom Würzburg
Museum Ritter Waldenbuch
particuliere collecties binnen- en buitenland

duo tentoonstelling Bob Bonies en Cor van Dijk november 2020 Galerie Ramakers
groupshow For the Love of Art 2020 Galerie Ramakers

Een video-portret van beeldend kunstenaar Bob Bonies.Bonies maakt concrete kunst. Hij laat zien hoe zijn werk tot stand komt, vanuit mathematische patronen. Hij gebruikt de primaire kleuren rood, geel en blauw, en groen als vierde kleur. Wit is voor hem ruimte, zowel op als rond het doek. Zijn werken hebben geen titels, omdat ze ook geen betekenis hebben.Zijn inspiratie ligt, naast helden uit zijn jeugd (Piet Zwart, Paul Schuitema) bij het gedachtegoed van de Russische constructivisten als Malevich. Bonies was langjarig voorzitter van de BBK en van de Bond van Beeldende Kunst Arbeiders, opereerde in de Raad voor de Kunst en was directeur van de Vrije Academie te Den Haag, waar hij eerder zijn opleiding kreeg. Copyright Harkes Art Solutions