19.05.2024 – 23.06.2024 duo tentoonstelling Wido Blokland, Marian Bijlenga. Vernissage zondag 19 mei van 15 - 17.30 uur Visit
Nieuws

top tentoonstelling NADIR: een ontmoeting tussen hedendaagse kunst en uniek erfgoed in België

Foto © Cedric Verhelst
Foto © Cedric Verhelst
Foto © Cedric Verhelst

Op een steenworp van Gent staat het Kasteel van Laarne, één van de best bewaarde waterkastelen van het land. Van 13 maart 2022 tot 22 mei 2022 vindt er een tentoonstelling van hedendaagse kunst plaats met Francis Alÿs, Thomas Bogaert, Michaël Borremans, Dirk Braeckman, David Claerbout, Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye, Kris Martin, Daniël Ost, Matthieu Ronsse, D.D.Trans en Jan Van Imschoot.

De internationaal bekende Belgische kunstenaar Kris Martin is de initiatiefnemer en bedenker van deze tentoonstelling met als titel NADIR. Het nadir (van het Arabisch nathir, ‘tegenovergesteld’) is in de astronomie het punt dat recht tegenover het zenit staat: het punt recht onder de waarnemer. Voor Martin is het een metafoor: kijken naar wat er is, naar de kern gaan. Maar ook: als Belgische kunstenaar werken met de unieke locaties die ons land te bieden heeft. In die zin is de tentoonstelling een voortzetting van de tentoonstellingen die Martin eerder initieerde. Hij besloot om voor NADIR het kruim van de Belgische kunstscene te selecteren: de generatie kunstenaars die hem zelf gevormd en beïnvloed hebben, op artistiek of vriendschappelijk vlak. Zijn persoonlijke pantheon, als het ware. Dat verklaart ook het enigmatische beeld bij de tentoonstelling: een satellietfoto genomen recht boven het Pantheon.

Martin treedt weliswaar op als initiatiefnemer en bedenker van het concept van de tentoonstelling, maar zal niet optreden als curator. Hij neemt enkel de rol van deelnemend kunstenaar in. Zo kan iedere kunstenaar zich laten inspireren door zijn eigen NADIR.

Over het kasteel van Laarne

Meer dan 700 jaar geleden werd in Laarne de eerste steen van een middeleeuwse burcht gelegd. De spitse ronde torens en imposante vierkante donjon stammen nog uit die tijd. In de loop der eeuwen werd er duchtig verbouwd en in de 17de eeuw was het slot uitgegroeid tot een aantrekkelijke adellijke zomerresidentie of maison de plaisance. Vandaag ademt het nog steeds de grandeur van die tijd. Uitzonderlijke meubels, wandtapijten, schilderijen en de Europees vermaarde zilvercollectie zorgen voor een uniek en authentiek kader.