19.05.2024 – 23.06.2024 duo tentoonstelling Wido Blokland, Marian Bijlenga. Vernissage zondag 19 mei van 15 - 17.30 uur Visit
Nieuws

Sjoerd Buisman Verbeke Foundation Kemzeke Belgie

Sjoerd Buisman (1948, NL) volgt de verschijnselen van de natuur in zijn werk. In zijn vroege jaren gebruikte hij vooral materialen uit de natuur zelf, zoals aardappelen, planten en bomen. Hij bestudeerde botanische gezwellen tijdens zijn reizen over de wereld en maakte talloze foto's en tekeningen om deze processen vast te leggen. Hij was actief betrokken bij Land art. Door de levende materialen alle kanten op te sturen, groeiden zijn kunstwerken letterlijk, [2] en kon hij een serie sculpturen maken.

Begin jaren zeventig maakte hij Plastic Events in Nature, een serie multimediale werken waarin hij met fotoseries en tekst het groeiproces van planten vastlegde.

Vanaf het begin van de jaren tachtig maakte Buisman zijn Phyllotaxis-sculpturen. Phyllotaxis is de studie van bladposities, waarbij wordt gekeken naar hoe bladeren gegroepeerd zijn rond een stengel of tak. Buisman gebruikte de spiraalvormige bladstand van bijvoorbeeld een palm en selderij. Deze sculpturen maakte hij in hout, brons, staal en beton. In 1980 maakte hij het werk Phyllotaxis Irrsee voor het Mondsee Land Art [1999] -project in Mondsee.

Buisman ontving in 2003 de A. Roland Holst-Penning voor zijn gehele oeuvre.